Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » SR ISO 50003:2015, Sisteme de management al energiei. Cerinţe pentru organismele care efectuează audit şi certificare a sistemelor de management al energiei

SR ISO 50003:2015, Sisteme de management al energiei. Cerinţe pentru organismele care efectuează audit şi certificare a sistemelor de management al energiei

Reclame

Standardul stabileşte cerinţe pentru competenţă, consecvenţă şi imparţialitate în auditarea şi certificarea sistemelor de management al energiei (EnMS) pentru organisme care furnizează aceste servicii. Pentru a se asigura de eficacitatea auditării EnMS, standardul tratează procesul de auditare, cerinţele de competenţă pentru personalul implicat în procesul de certificare pentru sistemele de management al energiei, durata auditurilor şi eşantionarea locaţiilor multiple.

Acest standard internaţional este destinat a fi utilizat împreună cu SR ISO/IEC 17021. Cerinţele din SR ISO/IEC 17021 se aplică, de asemenea, şi acestui standard internaţional.

În plus faţă de cerinţele din SR ISO/IEC 17021, acest standard internaţional stabileşte cerinţele care reflectă domeniul tehnic specific al sistemelor de management al energiei (EnMS) care sunt necesare pentru a asigura eficacitatea auditului şi a certificării. În particular, acest standard internaţional tratează cerinţele suplimentare necesare pentru planificarea procesului de audit, auditul de certificare iniţială, efectuarea auditului la faţa locului, competenţa auditorului, durata auditurilor EnMS şi eşantionarea locaţiilor multiple.

Articolul 4 descrie caracteristicile auditării EnMS, articolul 5 descrie cerinţele procesului de auditare a EnMS şi articolul 6 descrie cerinţele de competenţă pentru personalul implicat în procesul de certificare a EnMS.

Anexele A, B şi C furnizează informaţii suplimentare pentru a completa SR ISO/IEC 17021. Acest standard internaţional are ca obiect auditurile sistemului de management al energie pentru scopurile certificării, dar nu are ca obiect auditurile energetice al căror scop este de a stabili o analiză sistematică a consumului (necesarului) de energie şi a utilizării energiei şi care sunt definite în ISO 50002.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: