Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » CEN/CLC JWG9, Energy measurement plan for organisations – un nou grup de lucru european

CEN/CLC JWG9, Energy measurement plan for organisations – un nou grup de lucru european

Reclame

La nivel european, s-a înființat un grup comun de lucru CEN/CLC JWG9Energy measurement plan for organisations, propus de organismul național de standardizare din Franța, AFNOR.

Pornind de la un document de lucru propus de AFNOR (care deţine şi secretariatul structurii nou-constituite), noul grup de lucru are sarcina să elaboreze un standard care să prevadă recomandări privind elaborarea şi implementarea  planurilor de măsurare a energiei pentru organizaţii.

Patru organizaţii membre CEN-CENELEC şi-au anunţat participarea în noul grup de lucru (DIN, SN, AFNOR şi SIS); şi Italia a informat recent privind intenţia de a participa la lucrări.

Noul standard va cuprinde prevederi privind măsurarea voluntară a consumului de energie la nivelul unei organizaţii, prin intermediul unui „Plan de măsurare a energiei”. Obiectivul acestui plan este de a monitoriza performanţa energetică în cadrul unei anumite organizaţii, în funcţie de factorii care influenţează consumurile energetice.

Planul de măsurare a energiei va cuprinde toţi agenţii purtători de energie (apă, abur, aer comprimat, energie electrică, combustibili, carburanţi) şi se va referi la toate scopurile pentru care energia este utilizată (încălzire, răcire, ventilaţie, iluminat, linii de producţie, transport, procese industriale). Planul de măsurare a energiei va integra informaţiile din toate locaţiile, procesele şi/sau clădirile care aparţin organizaţiei respective.

Planul de măsurare prezentat în noul standard va fi conceput astfel încât să fie flexibil şi să se poată adapta la nevoile fiecărei organizaţii care doreşte să-l implementeze, indiferent de tipul şi mărimea acesteia, de situaţia existentă şi de resursele umane şi bugetare disponibile.

Conţinutul standardului nu se va referi la măsurarea şi contorizarea energiei în scop tranzacţional, la protocoale de comunicaţie, modele de date sau domotică şi nu va cuprinde specificaţii tehnice privind echipamentele de măsură. El va cuprinde recomandări privind punerea în practică în mod concret a cerinţelor din standardele  ISO 50001, ISO 50006, ISO 50015, EN 16247 şi EN 15900, fără a se suprapune peste prevederile acestor standarde. Scopul noului standard este de a oferi organizaţiilor un instrument util pentru a controla mai bine costurile aferente consumurilor energetice şi a implementa măsuri de creştere a eficienţei energetice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: