Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » Au fost revizuite două standarde române originale

Au fost revizuite două standarde române originale

Reclame

Autospecialele pentru stingerea incendiilor cu apă și spumă sunt autospeciale de intervenție care acționează nemijlocit sau în cooperare cu altele pentru limitarea și stingerea incendiilor, fiind dotate cu utilaje, accesorii și echipamente specifice și care folosesc ca substanțe de stingere apa și/sau spuma.

SR 13450-1:2016, Mijloace tehnice și procedee pentru prevenirea și stingerea incendiilor. Autospeciale pentru prevenirea și stingerea incendiilor. Partea 1: Clasificare, definiții, terminologie, condiții tehnice generale

Acest standard stabilește condițiile tehnice generale de calitate și respectiv clasificarea, terminologia și definițiile utilizate în proiectarea, realizarea și utilizarea, conform concepției naționale, a autospecialelor destinate prevenirii și stingerii incendiilor, precum și a celor folosite în alte situații de urgență similare.

Prevederile prezentului standard se aplică și în cazul autospecialelor de intervenție și salvare de la înălțime numai pentru funcția de stingere.

În cadrul standardului sunt cuprinse mai multe tipuri de clasificări ale autospecialelor pentru prevenirea și stingerea incendiilor, acestea sunt în funcție de:

– tipul intervenției;

– capacitatea de intervenție;

– modul de acțiune la intervenție;

– felul substanței stingătoare utilizate de autospecială;

– după tipul echipamentului (fără produse de stingere).

Standardul cuprinde prevederi referitoare la dimensiunile de gabarit, masa totală și încărcarea pe punți, puterea specifică în funcție de capacitate,. De asemenea, sunt cuprinse condiții constructive și funcționale, condiții pentru vopsire și marcare și condiții generale de semnalizare acustică și optică.

SR 13450-2:2016, Mijloace tehnice și procedee pentru prevenirea și stingerea incendiilor. Autospeciale pentru prevenirea și stingerea incendiilor. Partea 2: Condiții tehnice generale de calitate ale autospecialelor cu apă și spumă

Prezentul standard stabilește condiții tehnice specifice pentru proiectarea, realizarea și utilizarea autospecialelor pentru stingerea incendiilor care utilizează ca substanțe de stingere apă și spumă.

Standardul cuprinde condiții tehnice de calitate referitoare la condițiile specifice de compartimentare pentru compartimentul echipajului și pentru cel al echipamentelor și accesoriilor de intervenție.

Astfel sunt cuprinse prevederi referitoare la condițiile specifice pentru rezervoarele pentru substanțe de stingere, instalațiile de producere a spumei, dispozitivele de dozare, instalațiile de aspirație, instalațiile de refulare, pentru amplasarea panoului de comandă, comenzilor și robinetelor instalațiilor speciale și pentru monitoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: