Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » A fost elaborată versiunea română a întregii serii de standarde SR EN 62305 – Protecția împotriva trăsnetelor

A fost elaborată versiunea română a întregii serii de standarde SR EN 62305 – Protecția împotriva trăsnetelor

Reclame

Cele patru standarde din seria EN 62305 au fost adoptate ca standarde române în anii anteriori și acum a fost aprobată și publicată versiunea română a lor.

Nu există dispozitive sau metode capabile să modifice fenomenele meteorologice naturale, în măsura în care acestea să prevină descărcările electrice de origine atmosferică. Trăsnetele care cad pe sau lângă structuri sunt periculoase pentru persoane, pentru structurile în sine, pentru conținutul și instalațiile lor precum și pentru servicii. Din aceste motive aplicarea măsurilor de protecție împotriva trăsnetului sunt esențiale.

Standardele europene din seria EN 62305 stau la baza prevenirii efectelor trăsnetelor.

SR EN 62305-1:2011, Protecția împotriva trăsnetului. Partea 1: Principii generale stabilește  principiile generale de care trebuie să se țină seama pentru protecția structurilor, a instalațiilor, bunurilor și persoanelor din interiorul lor împotriva trăsnetului.

SR EN 62305-2:2013, Protecția împotriva trăsnetului. Partea 2: Evaluarea riscului se aplică la evaluarea riscului pentru o structură datorită căderii trăsnetelor. Acest standard are ca obiectiv stabilirea unei proceduri pentru evaluarea unui astfel de risc. Odată ce a fost fixată o limită superioară a riscului acceptabil, această procedură permite alegerea unor măsuri de protecție corespunzătoare prin adoptarea cărora riscul poate fi redus până la limita aleasă sau mai jos de aceasta.

SR EN 62305-3:2011, Protecția împotriva trăsnetului. Partea 3: Avarii fizice ale structurilor și punerea în pericol a vieții  stabilește prescripțiile pentru protecția unei structuri împotriva avariilor fizice cu ajutorul unui sistem de protecție împotriva trăsnetului (SPT) și pentru protecția împotriva vătămării ființelor vii datorită tensiunilor de atingere și de pas în vecinătatea unui SPT.

SR EN 62305-4:2011, Protecția împotriva trăsnetului. Partea 4: Sisteme electrice și electronice din interiorul structurilor furnizează informații referitoare la concepție, instalare, inspecție și încercarea unui sistem de măsuri de protecție împotriva impulsului electromagnetic generat de trăsnet (IEMT) pentru sistemele electrice și electronice din interiorul unei structuri, sistem de măsuri capabil să reducă riscul unei deteriorări permanente datorită impulsului electromagnetic generat de trăsnet.

Acest standard stabilește liniile directoare pentru cooperarea dintre proiectanții sistemelor electrice și electronice și proiectanții măsurilor de protecție, într-o încercare de a obține o eficientă optimă a protecției.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: