Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » În luna septembrie a fost publicată versiunea română a mai multor standarde referitoare la biocombustibili solizi

În luna septembrie a fost publicată versiunea română a mai multor standarde referitoare la biocombustibili solizi

Reclame

SR EN ISO 16995:2015, Biocombustibili solizi. Determinarea conținutului de potasiu, sodiu și clor, solubile în apă

Acest standard internațional descrie o metodă de determinare a conținutului de clor, sodiu și potasiu solubile în apă, din biocombustibilii solizi, prin extracția cu apă într-un recipient închis și cuantificarea lor ulterioară prin diferite tehnicii analitice.

SR EN ISO 16948:2015, Biocombustibili solizi. Determinarea conținutului total de carbon, hidrogen și azot

Acest standard internațional descrie o metodă de determinare a conținutului total de carbon, hidrogen și azot în biocombustibilii solizi.

SR EN ISO 16967:2015, Biocombustibili solizi. Determinarea elementelor majore – Al, Ca, Fe, Mg, P, K, Si, Na și Ti

Acest standard internațional descrie metodele de determinare a elementelor majore din biocombustibilii solizi, respectiv din cenușa lor, adică Al, Ca, Fe, Mg, P, K, Si, Na, Ti. Determinarea altor elemente cum ar fi bariu (Ba) și mangan (Mn) este de asemenea posibilă cu metodele descrise în prezentul standard internațional.

Acest standard internațional cuprinde două părți: Partea A descrie determinarea directă a combustibilului, metodă care se aplică și pentru sulf elemente minore, iar partea B prezintă o metodă de determinare pe o cenușă pregătită la 550 °C.

SR EN ISO 16968:2015, Biocombustibili solizi. Determinarea elementelor minore

Prezentul standard internațional este destinat pentru determinarea elementelor minore arsen, cadmiu, cobalt, crom, cupru, mercur, mangan, molibden, nichel, plumb, stibiu, vanadiu și zinc în toți biocombustibilii solizi. În plus, standardul descrie metode de descompunere a eșantionului și sugerează metode instrumentale adecvate pentru determinarea elementelor de interes în lichidele de digestie. Determinarea altor elemente, cum ar fi seleniu, staniu și taliu, este de asemenea posibilă cu metoda descrisă în prezentul standard internațional.

SR EN 14918:2010, Biocombustibili solizi. Determinarea puterii calorifice

Prezentul standard european specifică o metodă pentru determinarea puterii calorifice superioare a unui biocombustibil solid, la volum constant și la temperatura de referință de 25 °C, într-o bombă calorimetrică etalonată prin arderea acidului benzoic certificat.

Rezultatul obținut este puterea calorifică superioară a eșantionului de analiză la volum constant, cu toată apa din produsele de ardere ca apă în stare lichidă. În practică, biocombustibilii sunt supuși unei combustii la presiune constantă (atmosferică), iar apa este condensată sau nu (se elimină sub formă de vapori împreună cu gazele de ardere). În ambele condiții, căldura efectivă de ardere care urmează să fie utilizată este puterea calorifică inferioară a combustibilului la presiune constantă. Puterea calorifică inferioară la volum constant poate fi de asemenea utilizată, formulele de calcul sunt date pentru calcularea ambelor valori.

Principiile și procedurile generale pentru etalonări și analize de biocombustibili sunt prezentate în textul principal, în timp ce cele referitoare la utilizarea unui anumit tip de instrument calorimetric sunt descrise în anexele de la A până la C. Anexa D conține listele de verificare pentru etalonări și analize de biocombustibil folosind tipuri specificate de calorimetre. Anexa E prezintă exemple pentru a ilustra unele calcule.

SR EN 14778:2011, Biocombustibili solizi. Eșantionare

Prezentul standard european descrie metode de preparare a planurilor de eșantionare și a certificatelor și prelevarea de eșantioane de biocombustibili solizi, de exemplu, de la locul în care cresc materiile prime, de la fabrica de producție, de la livrări, de exemplu din încărcăturile camioanelor sau din depozite. Standardul include atât metode manuale cât și mecanice și se aplică biocombustibililor solizi care pot fi:

  • materiale fine (dimensiunea particulei de până la aproximativ 10 mm) și materiale cu particule cu formă regulată, care pot fi eșantionate cu ajutorul unei linguri sau al unei țevi, de exemplu: rumeguș, sâmburi de măsline și peleţi din lemn;
  • materiale grosiere sau materiale cu particule cu formă neregulată, cu dimensiunea particulei de până la aproximativ 200 mm, care pot fi eșantionate folosind o furcă sau o lopată, de exemplu: așchii de lemn și coji de nuci, așchii de reziduuri forestiere și paie;
  • materiale balotate, de exemplu: baloturi de paie sau iarbă;
  • bucăți mari (dimensiunea particulei mai mare de 200 mm), care sunt culese fie manual, fie în mod automat;
  • deșeuri vegetale, deșeuri fibroase rezultate din producția de celuloză virgină și din producția de hârtie din pastă care a fost deshidratată;
  • lemn rotund.

SR EN 14780:2011, Biocombustibili solizi. Preparare eșantioane

Prezentul standard european descrie metode pentru reducerea eșantioanelor combinate (sau incrementuri) la eșantioane de laborator, a eșantioanelor de laborator la sub-eșantioane și eșantioane pentru analiză generală și se aplică biocombustibililor solizi.

Metodele descrise în prezentul standard european pot fi utilizate pentru pregătirea eșantioanelor, de exemplu, atunci când eșantioanele trebuie încercate pentru puterea calorifică, conținutul de umiditate, conținutul de cenușă, densitatea în vrac, durabilitate, distribuția mărimii particulelor, comportamentul cenușii la topire, compoziția chimică și impurități.

SR EN ISO 16559:2014, Biocombustibili solizi. Terminologie, definiții și descrieri

Prezentul standard internațional stabilește terminologia și definițiile pentru biocombustibili solizi. Acest standard include numai materii prime și procesate care provin din:

  • silvicultură și arboricultură,
  • agricultură și horticultură,
  • acvacultură.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: