Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » Un nou standard pentru echipamentele de sudare: SR EN ISO 17662:2016, Sudare. Etalonarea, verificarea și validarea echipamentului pentru sudare, inclusiv pentru procedee conexe

Un nou standard pentru echipamentele de sudare: SR EN ISO 17662:2016, Sudare. Etalonarea, verificarea și validarea echipamentului pentru sudare, inclusiv pentru procedee conexe

Reclame

Acest standard internațional specifică cerințe pentru etalonarea, verificarea și validarea echipamentului utilizat pentru:

 • controlul variabilelor procedeului în timpul fabricației și
 • controlul caracteristicilor echipamentului utilizat pentru sudare sau pentru procedee conexe sudării,

când elementul rezultant nu poate fi ulterior verificat în condiții simple sau economice prin monitorizare, inspecții și încercări. Aceasta implică variabilele procedeului care influențează aptitudinea de utilizare și, în special, securitatea produsului fabricat.

Acest standard internațional se bazează pe listele variabilelor procedeului menționate în standardele internaționale pentru specificația procedurilor de sudare, în special, dar nu în exclusivitate, în seria de standarde ISO 15609. Revizuirile ulterioare ale acestor standarde pot avea ca rezultat eliminarea sau adăugarea de parametri considerați necesari să fie specificați.

Standardul cuprinde cerințe (denumire, necesitate de etalonare, verificare și validare și mijloace de măsurare și tehnici) specifice diferitelor procedee:

 • sudare cu arc electric cu electrod fuzibil fără protecție gazoasă,
 • sudare cu plasmă,
 • sudare electrică prin presiune,
 • sudare cu gaze,
 • sudare prin frecare,
 • sudare cu laser,
 • sudare cu fascicul de electroni,
 • sudarea bolțurilor,
 • lipire tare (cu flacără, manuală și mecanizată, prin inducție, prin rezistență, în vid, în cuptor cu atmosferă deschisă, în baie de săruri, în baie de flux, cu radiații infraroșii etc.)

Suplimentar, în anexa B sunt date îndrumări referitoare la cerințele pentru etalonare, verificare și validare, ca parte a încercărilor de recepție ale echipamentului utilizat pentru sudare sau procedee conexe.

Obiectul acestui standard internațional se limitează la etalonarea, verificarea și validarea echipamentului după instalare, ca parte a operațiilor atelierului sau șantierului pentru mentenanță și funcționare.

Anexa C furnizează informații pentru cazul în care, în activitățile de etalonare, verificare și validare, sunt implicate alte părți.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: