Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Uncategorized » Un nou standard internațional pentru auditare și certificare

Un nou standard internațional pentru auditare și certificare

Reclame

ISO/IEC 17021-2:2016 – Evaluarea conformității. Cerințe pentru organismele care efectuează audit și certificare ale sistemelor de management. Partea 2: Cerințe de competență pentru auditarea și certificarea sistemelor de management de mediu –

Organismele de certificare au o responsabilitate față de părțile interesate, inclusiv față de clienții acestora și de beneficiarii organizațiilor ale căror sisteme de management sunt certificate, de a se asigura că numai acelor auditori care demonstrează competența relevantă le este permis să efectueze audituri ale sistemului de management de mediu (SMM), respectiv de calitate (SMC).

Standardul ISO/IEC 17021-2:2016 – Evaluarea conformității. Cerințe pentru organismele care efectuează audit și certificare ale sistemelor de management. Partea 2: Cerințe de competență pentru auditarea și certificarea sistemelor de management de mediu precizează cerințele de competență suplimentare pentru personalul implicat în procesul de audit și certificare pentru sistemele de management de mediu (SMM) și completează cerințele existente în ISO/IEC 17021.
Această primă ediție a standardului ISO/IEC 17021-2 înlocuiește specificația tehnică ISO/IEC/TS 17021-2:2012 față de care are modificări majore:

–          adăugarea noilor cerințe ale standardului ISO 14001:2015 pentru care sunt necesare competențe suplimentare de pentru a le audita;

–          adaptarea cerințelor de competență pentru a reflecta accentul mai mare care se pune pe rezultatele așteptate în ISO 14001:2015;

–          clarificarea diferenței între dezvoltarea sustenabilă și sustenabilitate;

–          includerea unor criterii de competență pentru auditor privind înțelegerea contextului organizației;

–          includerea competenței de a audita credibilitatea comunicării clientului despre SMM.

Standardul ISO/IEC 17021-2:2016 va fi adoptat de ASRO ca standard român, prin metoda publicării versiunii române, la sfârșitul lunii martie.

Până la publicarea ca standard român, acest standard poate fi achiziționat direct de pe site-ul ISO (www.iso.org) sau printr-o comandă făcută la ASRO (E-mail: vanzari@asro.ro).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: