Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Uncategorized » Mita este una din cele mai distructive probleme ale lumii

Mita este una din cele mai distructive probleme ale lumii

Reclame

Dacă vrem să combatem mita, acum putem mai mult ca niciodată să o facem deoarece ISO a elaborat un standard internațional, care a fost adoptat și ca standard român:

SR ISO 37001:2017, Sisteme de management anti-mită. Cerințe cu ghid de utilizare.

Cât rău ne face mita? Aceasta se poate vedea din faptul că mita erodează justiția, subminează drepturile omului și este un obstacol în lupta împotriva sărăciei. Din punct de vedere economic, mita crește costurile afacerilor, introduce incertitudini în tranzacțiile comerciale, crește costurile bunurilor și serviciilor, diminuează calitatea produselor și serviciilor, distorsionează concurența, distruge încrederea în instituții și interferează negativ cu funcționarea corectă și eficientă a piețelor.

Guvernele au făcut progrese în lupta împotriva mitei prin acorduri internaționale cum sunt Convenția privind combaterea mituirii agenților publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale, adoptată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică[15] și Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției și prin legislații naționale proprii.

Totuși, legea singură nu este suficientă pentru rezolvarea acestei probleme. Organizațiile au responsabilitatea de a contribui proactiv la combaterea mitei. Cum? Prin implementarea standardului SR ISO 37001:2017, respectiv prin implementarea unui sistem de management anti-mită și printr-un angajament al leadership-ului de a stabili o cultură a integrității, transparenței, deschiderii și conformării.

Politica anti-mită şi sistemul de management care o susţine ajută organizaţiile să evite sau să diminueze costurile, riscurile şi pagubele implicării în mituire, să promoveze încrederea în cadrul negocierilor comerciale şi să-şi îmbunătăţească reputaţia.

SR ISO 37001:2017, Sisteme de management anti-mită. Cerințe cu ghid de utilizare reflectă bunele practici internaţionale și specifică cerințe și furnizează îndrumări pentru stabilirea, implementarea, menținerea, analiza și îmbunătățirea unui sistem de management anti-mită. Sistemul poate fi de sine stătător sau poate fi integrat într-un sistem de management global. Acest document tratează atât mituirea în sectorul public, cât și în cel privat și cel fără scop lucrativ;

Probabil nu este posibilă eliminarea completă a riscului de mituire, totuşi acest document poate ajuta organizaţia să implementeze măsuri pentru a preveni, a detecta şi a lupta împotriva mituirii.

Reclame

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: