Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Uncategorized » SR ISO 12637-1:2017, Tehnologie grafică. Vocabular. Partea 1: Termeni fundamentali facilitează schimburile de documentații

SR ISO 12637-1:2017, Tehnologie grafică. Vocabular. Partea 1: Termeni fundamentali facilitează schimburile de documentații

Reclame

Documentația dă naștere unor numeroase schimburi internaționale de natură intelectuală și materială. Aceste schimburi devin adesea dificile, fie datorită varietății mari de termeni utilizați pentru diverse domenii sau diferitelor limbi folosite pentru exprimarea aceluiași concept, fie din cauza absenței sau impreciziei conceptelor utile.

Pentru a evita neînțelegerile datorate acestei situații și pentru a facilita astfel de schimburi, se recomandă alegerea termenilor standardizați utilizați în anumite limbaje pentru a exprima un anumit concept și stabilirea de definiții care să furnizeze un echivalent satisfăcător pentru acești termeni.

Scopul acestei părți a standardului SR ISO 12637-1:2017 este de a furniza definiții riguroase, simple, care pot fi înțelese de toți cei interesați în tehnologia grafică. Scopul fiecărui concept definit, este de a furniza o definiție corespunzătoare unei aplicări generale în acest domeniu.

Tehnologia grafică începe de la procesul de design până la produsul final. În aceste circumstanțe, unde este vorba de o aplicare restrânsă, poate fi necesar ca definiția să fie cât se poate de bine redactată. Sunt incluse și definiții adiționale, acolo unde este necesar pentru a exemplifica termenii.

Datorită marilor schimbări aduse de metodele/procesele digitale din domeniul grafic, scopul acestei părți a standardului SR ISO 12637-1:2017 este de a defini terminologia fundamentală în acest domeniu.

Tehnologia existentă în prezent se adresează sistemelor de tipar tradiționale. Modelul propus în acest standard, abordează toate particularitățile noilor tehnologii.

În standard, au fost luate în considerare pentru tehnologia grafică trei fluxuri de producție: pregătirea formei, tipar și postpress (prelucrare post-tipar).

În scopul de a crea o structură care să includă toate sistemele grafice și toate procesele/metodele curente și care să poată fi adaptată la tehnologiile viitoare, fără a deveni rapid învechită, standardul a separat sistemele de tipar în trei grupuri, în conformitate cu tehnicile folosite în fiecare dintre acestea și a stabilit parametrii în așa fel încât să determine relația între diferitele procese/metode și sistemele cărora le revin.

  • Primul grup, numit „tehnologie de tipar cu formă“, include metodele/procesele convenționale care folosesc forme pe care se aplică cerneala (cerneluire) pentru a reproduce imaginile originale pe suportul de tipar.
  • Al doilea grup, numit “tehnologie de tipar fără formă”, utilizează purtători specifici de imagine și folosește jetul de cerneală, transferul termic și sistemele electrografice pentru a reproduce imaginile originale pe suporturi de tipar.
  • Cel de-al treilea grup, denumit “tehnologie de tipar fără cerneală”, înlătură purtătorii de imagine și cernelurile tipografice utilizând suporturi de tipar special pregătite și diverse reacții chimice și fizice declanșate în diverse moduri pentru a reproduce imaginile originale pe suporturi de tipar.

La stagiul de post-prelucrare, finisarea este considerată o tehnologie ale cărei sisteme sunt responsabile pentru proprietățile generale ale suprafețelor tipărite și netipărite și pentru dimensiunile finale.

Prelucrarea este văzută ca o tehnologie ale cărei sisteme sunt capabile de a transforma forma fizică pură a suporturilor de tipar, tipărite sau netipărite, în produse de consum.

Termenii fundamentali au de-a face în special cu stagiile fluxului de producție al tehnologiei grafice și cu produsul final. Procesele/metodele digitale și imaginile virtuale sunt considerate produse intermediare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: