Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Uncategorized » ETSI lansează metode de încercare pentru îmbunătăţirea calităţii qos în prezenţa zgomotului de fond

ETSI lansează metode de încercare pentru îmbunătăţirea calităţii qos în prezenţa zgomotului de fond

Zgomotul de fond reprezintă o problemă pentru telecomunicaţii şi trebuie luat în considerare în proiectarea terminalelor. Cu cât calitatea vorbirii este mai ridicată, de exemplu în bandă largă sau în bandă largă de telefonie, cu atât este mai importantă optimizarea terminalelor.

Pentru a rezolva această problemă, comitetul tehnic al ETSI privind calitatea transmisiei de difuzare şi multimedia (TC STQ) a publicat recent metode de încercare pentru a evalua obiectiv performanţa terminalelor de super bandă largă şi bandă completă pentru comunicarea vocală în prezenţa zgomotului de fond. ETSI TS 103 281 oferă metode şi modele de încercare pentru evaluarea serviciilor de conversaţie pentru teleconferinţe şi aplicaţii audio-vizuale. Acesta include codec-uri de ultimă generaţie, pierderi obişnuite de pachete de comunicaţii şi condiţii de bruiaj şi înregistrări în receptor, în setul cu cască, în modul mâini libere şi în modul mâini-libere pentru autovehicule. Pentru a analiza diferiţii parametri care influenţează calitatea vorbirii, noua specificaţie ETSI ia în considerare calitatea discursului, calitatea transmisiei zgomotului de fond şi calitatea generală. Modelele obiective descrise în TS 103 281 se bazează pe un studiu subiectiv gigantic, realizat cu vorbitori americani, germani şi chinezi (mandarin). Precizia de predicţie a modelelor este mai mare decât majoritatea modelelor prezente pe piaţă, fapt dovedit de rezultatele validării furnizate de standardul ETSI.

„Industria de telefonie mobilă a solicitat aceste metode de testare”, spune Hans Wilhelm Gierlich, preşedintele comitetului tehnic ETSI STQ.

Comitetul STQ continuă să lucreze pentru a dezvolta metodologii, configuraţii de încercare şi cerinţe pentru evaluarea performanţelor dispozitivelor care se poartă ca îmbrăcăminte pentru comunicarea vocală. Evaluarea performanţei dispozitivelor de asistenţă vocală, de exemplu pentru utilizarea în IoT, precum şi simularea caracteristicilor zgomotului de cameră şi de fond în medii de laborator progresează, se aşteaptă noi specificaţii în 2018. Grupul lucrează, de asemenea, pe o specificaţie care vizează îmbunătăţirea calităţii ascultării pentru persoanele cu deficienţe de auz. Specificaţia va defini cerinţele şi metodele de măsurare pentru a evalua impactul diferitelor deficienţe de transmisie asupra inteligibilităţii, precum şi un model de evaluare obiectivă a înţelegerii vorbirii. Se preconizează că va fi publicată în cursul acestui an.

Lista standarde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.