Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Noutati » STANDARDELE INTERNAŢIONALE SPRIJINĂ OBIECTIVELE ZILEI MONDIALE A SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII LA LOCUL DE MUNCĂ

STANDARDELE INTERNAŢIONALE SPRIJINĂ OBIECTIVELE ZILEI MONDIALE A SĂNĂTĂŢII ŞI SECURITĂŢII LA LOCUL DE MUNCĂ

Numeroase standarde internaţionale ale ISO, care tratează subiecte variate ce se referă la îmbrăcămintea de protecţie şi la securitatea maşinilor sau la semnale de securitate şi la ergonomie, sprijină obiectivele Zilei Mondiale a Sănătăţii şi Securităţii la Locul de Muncă.

Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Muncii (OMM), la fiecare 15 secunde un lucrător îşi pierde viaţa în urma unui accident sau a unei boli profesionale şi 160 de lucrători sunt victime ale unui accident de muncă. Numeroase accidente ar putea fi evitate prin aplicarea standardelor ISO. OMM are statut de organizaţie de legătură cu 35 de comitete tehnice (CT) şi subcomitete (SC) ale ISO.

Secretarul general al ISO, Rob Steele, a declarat: „Colecţia de standarde ISO, care cuprinde peste 18 000 de standarde, numără sute de standarde a căror implementare poate spori securitatea şi promova sănătatea la locul de muncă. În afară de protecţia lucrătorilor, ele oferă linii directoare utile funcţionarilor cu privire la deciziile lor de achiziţii, precum şi soluţii tehnice pentru a sprijini reglementarea şi legislaţia. Pentru că sunt internaţionale, aceste standarde contribuie la armonizarea cerinţelor de securitate şi de sănătate în lume şi facilitează astfel comerţul între state„.

Comitetele tehnice şi subcomitetele ISO, ale căror lucrări sunt deosebit de pertinente pentru provocările Zilei Mondiale a Sănătăţii şi Securităţii la Locul de Muncă, sunt următoarele:

ISO/TC 94, Securitate individuală. Îmbrăcăminte şi echipamente de protecţie, elaborează standarde a căror aplicare permite să se garanteze că îmbrăcămintea de protecţie satisface nivelul de protecţie necesară angajaţilor. ISO/TC 94 a elaborat 97 de standarde şi 28 de state participă la lucrările sale, 35 de alte state având statut de observatori.

Standardizarea principiilor generale referitoare la securitatea maşinilor, inclusiv terminologia şi metodologia, constituie activitatea principală a ISO/TC 199, Securitatea maşinilor. Principalele părţi implicate în lucrări sunt industria (fabricanţii şi proiectanţii), organismele publice din domeniul sănătăţii şi securităţii, consiliile naţionale pentru sănătatea şi securitatea la locul de muncă, autorităţile statului, organizaţiile sindicale şi asociaţiile de angajatori. OMM, ca şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), au statut de organizaţii de legătură cu ISO/TC 199. ISO/TC 199 a elaborat 35 de standarde şi numără 27 de state participante şi 23 de alte state cu statut de observatori.

Marele public, lucrătorii şi/sau mediul pot fi expuşi la substanţe periculoase prezente în mediu în mod natural sau eliberate prin procese industriale sau de aparate şi produse casnice. Este, deci, necesar să se limiteze prezenţa acestor substanţe în aer, emisiile din atmosferă şi emisiile din aerul de interior al clădirilor. ISO/TC 146, Calitatea aerului, în mod deosebit subcomitetul său SC 2, Atmosfera la locul de muncă, elaborează metode standardizate pentru măsurarea conţinutului de poluanţi din aer. Comitetul a elaborat 27 de standarde şi numără 21 de state participante şi 13 state cu statut de observatori.

ISO/TC 145/SC 2, Identificare de securitate, semnale, forme, simboluri şi culori, are sarcina de a elabora standarde în domeniul simbolurilor grafice. Acestea sunt un mijloc important de a comunica informaţii referitoare la pericolele şi la securitatea la locul de muncă, în mod concis, fără a se utiliza limbile – un aspect important ţinând seama de actuala mobilitate profesională. ISO/TC 145/SC 2 a elaborat 14 standarde, numără 14 state participante şi 16 state cu statut de membri observatori.

Standardele elaborate de ISO/TC 159, Ergonomie, subcomitetul SC 4, Ergonomia interacţiunii om-sistem, ajută să se răspundă la cerinţele referitoare la proiectarea sistemelor, echipamentelor şi produselor profesionale, în funcţie de caracteristicile proprii omului, pentru a îmbunătăţi capacitatea la utilizare a acestor produse şi, pe cale de consecinţă, productivitatea, securitatea şi bunăstarea operatorului sau a utilizatorului. ISO/TC 159/SC 4 a elaborat 50 de standarde; 22 de state participă la lucrările sale şi 11 state au statut de membri observatori.

Expunerea lucrărilor la un zgomot intens sau emis pe perioade lungi poate produce afecţiuni auditive sau alte deficienţe fiziologice. Standardele elaborate de ISO/TC 43, Acustică, în mod deosebit de subcomitetul SC 1, Zgomot, permit să se reducă nivelurile de expunere la zgomot la locul de muncă şi să se reducă astfel îmbolnăvirile cauzate de expuneri la zgomot. ISO/TC 43/SC 1 a elaborat 117 standarde; el numără 25 de state participante şi 18 state cu statut de observatori.

ISO/TC 108, Vibraţii şi şocuri mecanice şi supravegherea lor, şi subcomitetele sale, în mod deosebit SC 4, Expunerea indivizilor la vibraţii şi şocuri mecanice, elaborează standarde internaţionale care ajută să se reducă efectele periculoase ale vibraţiilor asupra indivizilor, la locul de muncă. Aceste standarde sunt, de asemenea, utile pentru proiectarea şi supravegherea maşinilor la locul de muncă. ISO/TC 108/SC 4 a elaborat 26 de standarde; 19 state participă la aceste lucrări şi alte 14 au statut de membri observatori.

Alte standarde ISO pertinente pentru securitatea şi sănătatea la locul de muncă tratează subiecte diverse precum: echipamentele de protecţie şi de luptă contra incendiilor, sudare, tractoare şi echipamente agricole şi forestiere, cerinţele referitoare la competenţă pentru inspectorii macaralelor, managementul riscurilor privind suprafeţele reci la locul de muncă, precum şi noi subiecte cum ar fi securitatea reciclării navelor şi fabricarea şi manipularea nanomaterialelor.

Traducere: Maria Bratu – Comunicat ISO nr. 1220/2009


Un comentariu

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.