Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Comunicate de presa » Nou standard european pentru incarcatoare universale de telefoane mobile

Nou standard european pentru incarcatoare universale de telefoane mobile


Un prim pas în beneficiul consumatorilor europeni a fost realizat odată cu publicarea unui nou standard pentru un încărcător comun de telefoane mobile, EN 62684, care a fost elaborat de către CENELEC, Comitetul European pentru Standardizare Electrotehnică, în urma unei solicitări din partea Comisiei Europene. Consumatorii nu vor trebui să mai schimbe încărcătorul atunci când cumpără un telefon nou chiar şi atunci când este vorba despre un brand diferit.

În noiembrie 2009, CENELEC a acceptat un mandat din partea Comisiei Europene de a elabora un standard care să trateze specificaţiile de interoperabilitate ale surselor externe de aprovizionare cu energie (EPS) pentru telefoanele mobile. A fost astfel înfiinţat un grup de lucru (CLC/BTTF 135-1) pentru elaborarea unui standard european sub coordonarea Partnerului CENELEC, DIGITALEUSrROPE, condus de către dl Stephen Colclough de la Samsung Electronics.

Ca un memento, în iunie 2009, Comisia Europeană a încheiat un Memorandum (MoU) cu paisprezece producători de top din domeniul telefoniei mobile, care au fost de acord cu armonizarea încărcătoare de telefoane mobile comercializate în Uniunea Europeană.

Intenţia Memorandumului a fost aceea de a reduce cantitatea de deşeuri, permiţând utilizatorilor să folosească încărcătorul de la un telefon vechi, atunci când achiziţionează unul nou.

Noul standard stabileşte capacitatea de încărcare comună şi cerinţele de interfaţă pentru surse de alimentare externe pentru telefoanele mobile cu transmisie de date. Interfaţa este în mare parte bazată pe specificaţiile USB, cu unele adăugiri necesare în special pentru funcţionarea telefoanelor cu touch screen.

Proiectul, care a fost la început o iniţiativă a CENELEC (EN 50498), a fost curând adoptat de către board-ul CEI, şi Consiliul tehnic CENELEC a decis să îi aloce un număr internaţional, adică: EN 62684, în locul numărului european EN 50498, punând astfel accent pe relevanţa globală a standardului.

Standardul EN 62684:2010 Specificaţii cu privire la compatibilitatea sistemelor externe comune de alimentare cu energie EPS pentru telefoane mobile capabile de transmisii de date” a fost publicat de către CEN în luna decembrie 2010.

Standardul va putea fi achiziţionat, de la Serviciul Vânzări-Abonamente ASRO. Pentru comenzi vă rugăm contactaţi: tel: 021- 316.77.25, fax :021- 317.25.14/ 021- 312.94.88, e-mail: vanzari@asro.ro


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.