Asociaţia de Standardizare din România

Acasă » Sisteme de management » Familia ISO 14000 – sisteme de management al mediului

Familia ISO 14000 – sisteme de management al mediului

Generalităţi

Standardele din familia ISO 14000 acoperă o paletă de cinci direcţii de acţiune:

· Sisteme de management de mediu,

· Audit de mediu,

· Evaluarea protecţiei comunităţilor umane faţă de activităţile industriale cu impact negativ,

· Clasificarea din punct de vedere al politicii de mediu,

· Evaluarea ciclurilor de viaţă al produselor şi serviciilor.

Ghidul de utilizarea, oferit de ISO 14000, prevede cerinţe cu privire la integrarea managementului de mediu în structura generală a managementului organizaţiei. Aplicarea concretă a acestuia se face în funcţie de politica de mediu adoptată de organizaţie.

Standardele ISO 14000 sunt standarde generale referitoare la sistemele de management de mediu destinate pentru ţinerea sub control a impactului proceselor organizaţiei în ansamblu, asupra mediului.

Aceste standarde definesc modele de sisteme de management de mediu, care pot fi implementate de o organizaţie în scopuri interne sau externe, oferă instrumentele necesare pentru evaluarea conformităţii sistemului de management de mediu cu referenţialul ales, evaluarea performanţei de mediu, analiza preliminară şi evaluarea de mediu a amplasamentelor organizaţiei.

Principalele standarde din familia ISO 14000

SR EN ISO 14001:2005 Sisteme de management de mediu. Cerinţe si ghid de utilizare.

Acest standard stabileşte cerinţele referitoare la un sistem de management de mediu care permite unei organizaţii să-şi formuleze şi să-şi implementeze politica şi obiectivele ţinând seama de cerinţele legale şi de alte cerinţe la care organizaţia subscrie şi informaţii referitoare la impacturi semnificative asupra mediului. Se aplică acelor aspecte de mediu pe care organizaţia le identifică şi le poate controla şi pe care le poate influenţa, standardul nu stabileşte criterii specifice de performanţă în domeniul mediului.

SR EN ISO 14004:2005 Sisteme de management de mediu. Ghid privind principiile, sistemele şi tehnicile de aplicare.

Reprezintă un ghid referitor la stabilirea, implementarea, menţinerea şi îmbunătăţirea unui sistem de management de mediu şi coordonarea acestuia cu alte sisteme de management.

SR EN ISO 14015:2005 Evaluarea de mediu a amplasamentului. Linii directoare pentru evaluarea de mediu a amplasamentului.

Acest standard internaţional furnizează îndrumări referitoare la modul de efectuare a unei EMAO printr-un proces sistematic de identificare a aspectelor de mediu şi a problemelor de mediu şi determină, dacă este cazul, consecinţele acestora asupra activităţii.

Organizaţiile sunt din ce în ce mai interesate în înţelegerea problemelor de mediu asociate amplasamentelor şi activităţilor lor sau celor cu potenţial de cumpărare. Aceste probleme şi consecinţele asociate afacerilor pot fi apreciate prin intermediul evaluării de mediu a amplasamentelor şi organizaţiilor (EMAO). O astfel de evaluare poate fi realizată pe perioada funcţionării, la momentul achiziţionării sau înstrăinării bunurilor şi poate fi efectuată ca parte a unui proces mai larg de evaluare al afacerii adesea denumit „due diligence”.

SR EN ISO 14040:2007 Management de mediu. Evaluarea ciclului de viaţă. Principii şi cadru.

Creşterea conştientizării asupra importanţei protecţiei mediului şi a impacturilor posibile asociate cu produsele1), fabricate şi consumate, a mărit interesul pentru dezvoltarea metodelor pentru o mai bună înţelegere şi abordare a acestor impacturi. Una din tehnicile dezvoltate în acest scop este evaluarea ciclului de viaţă (ECV). ECV poate ajuta la:

identificarea oportunităţilor de îmbunătăţire a performanţei de mediu a produselor în diferite puncte din ciclul lor de viaţă;

informarea factorilor de decizie din industrie, organizaţii guvernamentale sau neguvernamentale (de exemplu pentru scopul planificării strategice, stabilirii priorităţilor, proiectării sau reproiectării produsului sau a procesului);

selectarea indicatorilor relevanţi ai performanţei de mediu, inclusiv a tehnicilor de măsurare, şi

marketing (de exemplu implementarea unei scheme de eco-etichetare, realizarea unei declaraţii de mediu sau emiterea unei declaraţii de mediu pentru produs).

Politica de mediu a organizaţiei se realizează prin punerea la punct a activităţilor legate de:

· Planificarea activităţilor şi integrarea acestora în sistemul societăţii cu punerea în evidenţă a aspectelor şi obiectivelor de urmărit prin programul de mediu;

· Implementarea şi funcţionarea sistemului cu evidenţierea structurii, a responsabilităţilor, formarea şi sensibilizarea competenţelor necesare, comunicarea între sectoarele de activitate, controlul şi prevenirea unor situaţii de urgenţă, care pot apărea în sistem, elaborarea şi implementarea documentaţiei şi a activităţilor respective;

· Verificare şi acţiuni corective asupra activităţilor concrete din cadrul proceselor de producţie, respectiv auditarea sistemului.

În esenţă, un S.M.M. urmează modelul managementului calităţii, şi anume: planifică, execută, verifică şi acţionează(în engleză PDCA):

PDCA poate fi descris pe scurt astfel:

· planifică – stabileşte obiectivele şi procesele necesare obţinerii rezultatelor în concordanţă cu politica de mediu a organizaţiei;

· execută – implementează procesele;

· verifică – monitorizează şi măsoară procesele faţă de politica de mediu, obiectivele, ţintele, cerinţele legale şi alte cerinţe şi raportează rezultatele;

· acţionează – întreprinde acţiuni pentru îmbunătăţirea continuă a performanţei sistemului de management de mediu.

Avantajele implementării unui S.M.M.

· Reducerea costurilor

§ reducerea costurilor materiilor prime;

§ reducerea consumului de energie;

§ reducerea costurilor de transport şi depozitare;

§ reducerea riscului de îmbolnăvire;

§ prime de asigurare mai mici datorită reducerii riscurilor.

· Beneficii pe piaţă

§ îmbunătăţirea imaginii publice;

§ folosirea avantajelor pe pieţe noi;

§ păstrarea pieţelor deja câştigate.

· Beneficii pentru clienţi

§ creşterea încrederii clienţilor în probitatea furnizorului;

§ preţuri competitive datorită minimizării cantităţii de deşeuri;

§ o utilizare mai bună a surselor financiare.

· Beneficii pentru angajaţi

§ îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi viaţă;•

§ îmbunătăţiri posibile ale sănătăţii şi creşterea calităţii vieţii;

§ angajamentul privind o politică de îmbunătăţire a calităţii mediului va duce la creşterea implicării angajaţilor.

· Beneficii pentru mediu

§ reducerea consumurilor de materii prime, emisii, deşeuri, zgomot, utilizării energiei şi impactului asupra ecosistemelor.

· Relaţii mai bune cu autorităţile din domeniul protecţiei mediului

§ creşterea abilităţii de a înţelege mai bine cerinţele legislative şi o abordare sistematică în atingerea lor


4 comentarii

  1. Liana Florian spune:

    Colectii importante de standarde (toata familia ISO) le puteti studia si chiar imprumuta temporar de la bibliotecile universitare ! Succes in organiyare si….. implementare !
    Liana Florian

  2. laura spune:

    unde putem gasi aceste standarde????? de exemplu SM SR ISO 14004:2005…???

    • ASRO spune:

      SM = standard moldovenesc. La institutul de standardizare din Chisinau, daca sunteti din Republica Moldova. Daca sunteti din Romania de la ASRO – Bucuresti, str. Mendeleev 21-25. ASRO detine si 19 Centre zonale de informare in 19 judete de unde se pot achizitiona aceste standarde si altele, precum si produse derivate: ghiduri, carti, manuale.Adresele acestora se gasesc pe http://www.asro.ro

  3. Bandrabur Gheorghe-Dan spune:

    Ar trebui ca aceste standarde sa devina legi, pentru ca, dincolo de imbunatatirea imaginii pe piata, a conditiilor de munca, etc.[…], respectarea cerintelor de protectie a mediului a devenit deja o conditie de existenta pe planeta Pamant. Nu peste tot, dar nu trebuie sa asteptam asta…!
    Sistemele de management de mediu, care sunt in multe cazuri optionale [afara de cazul licitatiilor, s.a.m.d.], eu le-as face legi.
    Cu stima,
    dipl. ing.
    Bandrabur Gheorghe-Dan

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.